Bahaya Makan Pedas Yang Berlebihan

Salam semuanya,mungkin ramai di antara kita yang gemarkan makanan pedas tapi tahukah anda Bahaya Makan Pedas Yang Berlebihan.Pada entry kali ini saya nak sharing sikit info yang saya dapat,sebab saya pun suka makanan yang pedas-pedas.Lazimnya masyarakat di Malaysia memang menggemari makanan pedas.Tidak sah jika sesuatu masakan itu tidak di hidangkan dengan penggunaan cili dan rempah yang akan membuatkan masakan itu menjadi pedas.Tapi perlu di ingat jangan terlalu berlebihan.Lihat info di bawah ini.

Sukar Untuk Tidur

Ini di sebabkan suhu badan meningkat dan badan akan berpeluh ini akan menyebabkan anda tidak selesa dan susah untuk tidur.Disarankan mengambil makanan pedas 3 hingga 4 kali dalam seminggu.

Peradangan 
Radang akan terjadi apabila terlalu kerap mengambil makanan pedas,berlanjutan hingga menyebabkan gangguan lambung akut,dan menyebabkan perut terluka.Luka parah pada perut akan mengeluarkan nanah dan sakit yang luar biasa.Gejala ini akan mengakibatkan mual,muntah dan penurunan berat badan yang ketara.

Meningkatkan Asid Perut
Rasa pedas cili itu sebenarnya dari kombinasi asam.Bila masuk dalam sistem pencernaan kadar asam akan meningkat.Bila anda makan makanan pedas sebenarnya menambah lagi jumlah asid di dalam perut.

Kehilangan Selera Makan
Apabila penyediaan menu makanan anda dari masakkan pedas sahaja, ini akan menyebabkan pergantungan terhadap makanan tersebut.Maka selera makan anda tidak teratur akibatnya tubuh hanya bergantung pada makanan pedas sahaja.

Menyebabkan Gangguan Perut(akut)
Peningkatan jumlah asid dalam perut yang ketara jika berterusan ini akan mengakibatkan individu itu akan mengalami gangguan lambung akut di lambung.Ini akan menyebabkan mual,muntah-muntah,cirit-birit,demam dan sakit kepala.

Bagaimanapun ia bergantung kepada anda jangan terlampau mengambil makanan pedas yang berlebihan,Pada masakan pula jangan terlalu ketara pengambilan seperti cili dan rempah.

Untuk mengelakkan sistem pencernaan kita terganggu akibat asam lambung atau meningkatnya asid dalam perut,boleh menurunkan dengan pengambilan susu dan air kelapa.


Puaskan Isteri Di Ranjang...!!!
Mencari Kerja Di Rumah...!!!

4 ulasan :

eitcha,IM berkata...

yes, bahaya juga sebenarnya. boleh dapat penyakit appendix or sakit buah pinggang :)

Aiman Firdauss berkata...

bahaya tu,boleh makan tapi kurangkan pengambilan makanan pedas.

alx berkata...

Mkan pedas bleh buat org cepat lupa.

zahidah berkata...

makan terlalu pedas boleh juga menyebabkan buasir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
==>> TERIMA KASIH DI UCAPKAN KERANA MEMBACA BLOG INI,,,Klik LIKE... ! UNTUK SUPPORT PAGE INI,,,